De nieuwe Boekenbon

De nieuwe Boekenbon

Categorie
Vrije Tijd
Adverteerder
BOEKENBON
Bureau
De Combinatie van Factoren
Jaar
2014
Paginanummer
380

Nominatie 2014

Doelstelling

Consumentenonderzoek van TNS Nipo toont aan dat de Boekenbon onpersoonlijk is en geassocieerd wordt met literatuur. Daardoor is de Boekenbon voor het grote publiek een minder populair cadeau om te geven. Dus kozen we ervoor om de literaire/elitaire associatie los te laten en meer aan te sluiten bij persoonlijke voorkeuren.

Doelgroep

Gevers, ontvangers én verkopers van de Boekenbon.

Concept

We introduceerden een nieuw soort Boekenbon: genrebonnen. Hierbij sloten we aan bij de door GFK gemeten grootste genres in de boekenmarkt. Voor elk genre maakten we een speciale Boekenbon en vroegen bekende auteurs als ambassadeur. Natuurlijk werd slim gebruik gemaakt van hun populariteit.

Media- en middelenstrategie

Door aan te haken op bestaande boekenmomenten van winkelketens, uitgevers en branche realiseerden we met minimale middelen maximale exposure. In mei, de maand dat er in boekhandels veel aandacht is voor hobby- en kookboeken, introduceerden we de Kook Boekenbon. In juni, de maand van het spannende boek, introduceerden we de Spannende Boekenbon. In oktober rond de Kinderboekenweek kwamen we met de Kinder Boekenbon. En toen de Boekenbon 80 jaar werd, verscheen de Nederlandse Boekenbon, waarvan de auteurs via cocreatie (buttom-up) door boekondernemers en publiek werden verkozen. Boekondernemers ontvingen bij elke introductie een p.o.s.-pakket met daarin: een vierluikje met de nieuwe genrebon, posters, raamstickers, een genretafeldisplay en een cadeauverpakking. Natuurlijk werd ook de site van Boekenbon vernieuwd. Animaties en een andere look&feel zorgen nu voor meer inspiratie. Op boekenbon.nl maakte elke ontvanger van een genrebon kans op een extra prijs. Dat maakten we bekend via bannering op relevante sites en op de cadeauverpakking. Ook werd er een speciale online boekentipper ontwikkeld, waarbij de ontvanger op basis van smaak of interesse, per genre, haar of zijn favoriete boek getipt kon krijgen.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken