Aandacht in het verkeer

Aandacht in het verkeer

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
RIJKSOVERHEID/MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
Bureau
N=5
Jaar
2013
Paginanummer
368

Nominatie 2013

Doelstelling

Steeds meer mensen gebruiken steeds vaker hun smartphone in het verkeer. Deze campagne wil automobilisten duidelijk maken dat social media en verkeer absoluut niet samengaan. Vervolgens wordt een gedragsalternatief (zoek een P) aangereikt. Hiermee maken we het verkeer veiliger en verminderen we het aantal slachtoffers.

Doelgroep

Alle bestuurders van motorvoertuigen.

Concept

Idee van de campagne is 'aandacht'. Aandacht verdelen tussen verkeer en de smartphone creëert altijd risico. Met deze campagne zien en ervaren mensen hoe eenvoudig het mis kan gaan. Uit onderzoek weten we dat angstaanjagende boodschappen rondom dit soort thema's weinig tot geen effect hebben. Daarom is op tv gekozen voor alledaagse smartphone situaties achter het stuur. In beide TVC's zien we een chauffeur die de zuigkracht van de mobiel niet kan weerstaan met als gevolg dat er bijna een ongeluk gebeurt. Steeds plaatsen we de afleiding in de auto. Er is bewust voor gekozen de hoofdpersonen veilig hun weg te laten vervolgen. Schrikmomenten zijn invoelbaar, ongelukken niet. Online kunnen we mensen wel echt laten ervaren dat verdelen van aandacht niet kan. Met de ene hand een virtuele raceauto besturen op je computer en met de andere hand via je mobiel boodschappen versturen naar je tegenstander is onmogelijk. Een heftig spel als overtuigend communicatiemiddel.

Media- en middelenstrategie

Verschillende media, landelijke en regionale partners hadden elk hun eigen rol en werden op verschillende momenten ingezet. Tijdens de eerste fase lag de nadruk op bewustwording. Hiervoor werden twee televisiecommercials ingezet. Omdat het belangrijk is mensen ook te bereiken op het 'plaats delict' (in de auto) is gekozen voor attentieborden langs de weg en radio om het gedragsalternatief te presenteren. Tijdens de tweede fase lag de nadruk meer op activatie en beleving. Hiervoor diende de onlinegame. In een derde televisiecommercial en op radio werd verwezen naar de onlinegame. Traffic naar de game werd verder versterkt via pr, banners, pre-rolls en blogs.

Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken