XTACY. Daar zit een luchtje aan.

XTACY. Daar zit een luchtje aan.

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
OPENBAAR MINISTERIE
Bureau
Roorda Reclamebureau
Jaar
2019
Paginanummer
246

Nominatie 2019

Doelstelling

Maak Nederlanders bewust van de risico's die gepaard gaan met het produceren van XTC en het dumpen van afval, en activeer hen om in geval van een verdachte situatie melding te doen.

Doelgroep

Alle Nederlanders.

Merkomschrijving

Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.

Concept

Het OM en de Politie hebben hun handen vol aan het opsporen van XTC labs en afvaldumpingen. Bij gebrek aan mankrachten gaan we burgers betrekken bij deze opsporing. Een XTC lab of afvaldumping herken je aan de typische licht-chemische anijsgeur die hierbij vrijkomt. Door deze geur in het collectieve brein te nestelen en te linken aan drugscriminaliteit en de risico's hiervan, activeren we in één klap 17 miljoen speurneuzen.

Media- en middelenstrategie

Met een zeer beperkt budget (15k) zijn we afhankelijk van free publicity. Daarom nodigden we pers en onze premier uit bij de lancering van ons parfum in drugshoofdstad Den Bosch. Voor de deur van Hudson Bay ontvingen voorbijgangers parfumkaartjes met daarop de geur en het telefoonnummer waarop melding kon worden gedaan. Alle landelijke media openden die avond en de volgende dag met onze stunt, en omschreven de anijsgeur.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken