Unmute Us

Unmute Us

Categorie
Actualiteiten
Adverteerder
APENKOOI EVENTS
Bureau
Boomerang. Part of Publicis Groupe
Jaar
2021
Paginanummer
48

Nominatie 2021

Doelstelling

Mobiliseer jongeren om in actie te komen voor de evenementenindustrie, met als doel festivals door te laten gaan in de nazomer van 2021.

Doelgroep

Heel Nederland, in het bijzonder de evenementenbranche en festivalgangers.

Merkomschrijving

‘Unmute Us’ is een vreedzaam protest geïnitieerd door Apenkooi Events, ID&T en MOJO. Het protest vond plaats in 10 steden en werd met 220.000 deelnemers de grootste demonstratie in 17 jaar. Aanleiding van het protest: de afgelaste festivalzomer en alle financiële- en maatschappelijke gevolgen van dien.

Concept

In de zomer van 2021 stond de overheid eindelijk horeca-activiteiten en sportevenementen toe. Toch werd op 13 augustus kenbaar gemaakt dat alle festivals werden afgelast. Zowel festivalgangers als een industrie met meer dan 100.000 werknemers werd genegeerd.

In een poging het tij te keren ontstond de wens om samen in actie te komen, om onze stem te laten horen. Helaas waren bijeenkomsten en muziekevenementen verboden, maar demonstraties toegestaan. Daarom initieerde we een demonstratie vermomd als festival. Een protest wat niet het zwijgen kon worden opgelegd: Unmute Us.

De naam Unmute Us weerspiegelt de roep om duidelijkheid. Het laat zien dat mensen zich niet gehoord voelen. Daarnaast past het bij de tijdsgeest door de associatie met het lange thuiswerken. ‘Mute’ en ‘unmute’ zijn begrippen die herkenbaar zijn geworden voor de maatschappij en de juiste zwaarte geven aan ons concept.

Media- en middelenstrategie

Om een beweging te creëren hadden we een sterke en eenvoudige slogan nodig. Een slogan die alles in één zin vertelt en die mensen makkelijk kunnen delen: #UnmuteUs. Bekende artiesten, organisatoren en influencers kregen een design toegestuurd waarin de unmute-knop een herkenbaar element was. Met de hashtag en het dynamische logo konden zij eenvoudig hun steun betuigen én bereikten we een massa aan mensen. Meer dan 300 artiesten en organisatoren deelden #UnmuteUs en binnen no time ging onze campagne viraal. Zo groeide een social campagne uit tot de grootste demonstratie van de afgelopen 17 jaar. Het dwong de regering om actie te nemen en festivals per 25 september weer te door te laten gaan.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken