The Millboard

The Millboard

Categorie
Durables
Adverteerder
MERCEDES-BENZ
Bureau
Publicis Groupe Nederland
Jaar
2021
Paginanummer
204

Nominatie 2021

Doelstelling

Ontwikkel een campagne om wereldwijd bekend te maken dat Mercedes-Benz serieus werk maakt van zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling om in 2022 alleen nog duurzame energie in de Mercedes-Benz-fabrieken te gebruiken.

Doelgroep

Autorijders wereldwijd in het hogere segment en alle stakeholders van onze onderneming.

Merkomschrijving

Mercedes-Benz is een Duits automerk met het iconische sterlogo dat wereldwijd opereert en ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen nastreeft. De ambitie van Mercedes-Benz is om de eigen CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Zo moet in 2022 alle energie die in de Mercedes-Benz-fabrieken over de hele wereld gebruikt wordt, uit duurzame energiebronnen komen.

Concept

Het campagne-idee is gebaseerd op de opvallende visuele gelijkenis tussen de windturbine ‒ het ultieme symbool van duurzame energie ‒ en het iconische Mercedes-Benz-logo, de driepuntige ster. Het idee was simpel: we toveren één van Europa’s grootste windturbines (120 x 70 m) om tot een reusachtig verlicht Mercedes-Benz-logo.

Het doel was om zo aan de wereld te laten zien dat Mercedes-Benz een wereldwijd ‘partnership’ sluit met de wind en zo serieus werk maakt van zijn duurzaamheidsambities. De installatie met de reusachtige windmolen werd echt gebouwd met milieuvriendelijke lichten en rook, en was vanaf kilometers afstand te zien. Hiermee maakten we een spraakmakend visueel statement dat past bij de schaal van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Mercedes-Benz. In een bijpassende TVC/OLV verbeeldden we de kracht van de wind. Het idee: waar we altijd tegen de wind vochten (o.a. in windtunnels) hebben we nu onze krachten gebundeld, uitmondend in het windmolen-/Mercedes-logo. Het ‘partnership met de wind’ onderstrepen we door de soundtrack van de Beatles-cover Come Together.

Media- en middelenstrategie

De campagne draaide om de reusachtige, tot Mercedes-Benz-logo getransformeerde windmolen. Daarmee maakten we van het medium de boodschap. De eerste campagnefase bestond uit een wereldwijd PR-offensief: via earned media verspreidde het spraakmakende beeld van een tot Mercedes-Benz-logo getransformeerde windmolen zich als een lopende vuurtje. Vervolgens stond dit iconische beeld centraal in een grootschalige awareness-campagne in media, met een tv-commercial, online video, social video en diverse high-impact banners.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken