The Dark Side of Money

The Dark Side of Money

Categorie
Corporate
Adverteerder
ABN AMRO
Bureau
N=5
Jaar
2020
Paginanummer
130

Nominatie 2020

Doelstelling

Jaarlijks wordt in Nederland 16 miljard euro crimineel geld witgewassen. Voor de anti-witwas afdeling zijn er honderden openstaande vacatures. De campagne moet 1.200 sollicitaties van jonge analisten opleveren in 3 maanden.

Doelgroep

Millennials, 21+. Een specifieke vooropleiding of ervaring is niet nodig, analytisch denkvermogen wel.

Concept

Sinds de crisis hebben banken een slechte reputatie, zeker onder millennials. 'Alles beter dan werken bij een bank'. Werk moet bovenal betekenisvol zijn en alleen de 'groene' banken krijgen nog enigszins sympathie. Daarom was het essentieel om de impact van financiële criminaliteit voelbaar te maken, door het dicht bij hun belevingswereld te brengen. Een traditionele wervingscampagne met de bank als afzender, zou die klus niet klaren. We lanceren een Netflix-stijl korte thriller getiteld 'The Dark Side of Money' die de keiharde realiteit van witwassen laat zien. De film bevat bewust enkele 'plot-holes': details die niet kloppen. Zodat de kijker kan zien of hij scherp genoeg is voor dit werk. Deze gelaagde oplossing trekt aandacht temidden van alle 'crap from the web' en hoogwaardige Netflix-content. En dient heel slim twee doelen. (1) Het maakt de ernst van financiële criminaliteit voelbaar en vertelt wat ABN AMRO hiertegen doet en (2) activeert door te testen of kijkers scherp genoeg zijn voor de job.

Media- en middelenstrategie

Via PR agenderen we de ernst van het probleem. Dit wordt direct breed opgepakt. We lanceren de film online, in 100 Nederlandse bioscopen en bij mediapartner Vice. We promoten de film online met korte trailers op o.a. Youtube en Instagram Stories. Met een eigen design en zónder ABN AMRO als afzender. Pas in de laatste minuut van de film is de afzender duidelijk en vertellen we wat ABN AMRO doet tegen witwassen. Er volgt geen call-to-action. Na het zien van de film trekken we de doelgroep verder het verhaal in. Met prikkelende, korte video- en social ads en via influencers dagen we ze uit de fouten in de film op te sporen: 'Zie jij wat niet klopt? Help dan om fout geld op te sporen.' ABN AMRO is nu wél duidelijk afzender. Wie in contact is geweest met de campagne of fouten signaleert, krijgt banners te zien met vacatures en een call-to-action om te solliciteren.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken