Sail 2015 – retail

Sail 2015 – retail

Categorie
Retail
Adverteerder
DIRK
Bureau
XXS Amsterdam
Jaar
2015
Paginanummer
356

Nominatie 2015

Doelstelling

In 2015 was Amsterdam vijf dagen lang het decor van wereldevenement SAIL. Omdat de hoofdstad ook de thuishaven is van supermarktketen Dirk - die in 1942 zijn eerste winkel opende aan het Mercatorplein - was het logisch dat de retailer onderdeel zou zijn van het spektakel. Maar wel zonder daarvoor de sponsorhoofdprijs te betalen. Dirk is immers niet voor niets de goedkoopste supermarkt van Nederland. Doel was dus om met minimale middelen maximale zichtbaarheid te genereren voor Dirk op SAIL Amsterdam.

Doelgroep

Primair: de 1,7 miljoen fysieke bezoekers van SAIL. Secundair: de rest van Nederland.

Concept

Dirk + Sail Amsterdam = Dirks Floating Market. Er werd een vloot aan boten volgeladen met producten; van flesjes spa tot zakjes chips en bananen. Al varend werden de producten gratis uitgedeeld aan bezoekers op het water en langs de kade. Later vormden de boten aangemeerd langs de Oosterdokskade de eerste Floating Market van Nederland. In totaal zijn er 18.000 producten weggegeven met evenzoveel herkenbare Dirk tassen. Die op hun beurt weer zorgden voor brand awareness op menig voorplecht, brug en kade. De Floating Market gaf Dirk de mogelijkheid om op een slimme, ietwat rebelse wijze aanwezig te zijn tijdens SAIL en free publicity te genereren. En om - door het gratis uitdelen van producten - sympathie te creëren bij bezoekers.

Media- en middelenstrategie

Uitsluitend owned en earned inzet. De Floating Market werd aangekondigd op Facebook en in de eigen folder. Door dit te doen in de week voorafgaand aan SAIL wisten Dirk-fans waar ze de Floating Market konden vinden om gratis producten te krijgen. De keuze voor dit moment zorgde er ook voor dat we nog voor de daadwerkelijke opening een piek zagen in free publicity. 'Dirk opent floating market tijdens Sail.' kopten diverse nieuwsbronnen al voor de start van het evenement.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken