Oudejaarstrekking 2018

Oudejaarstrekking 2018

Categorie
BRANDING 360°
Adverteerder
STAATSLOTERIJ
Bureau
TBWANEBOKO
Jaar
2018
Paginanummer
464

Winnaar 2018

Doelstelling

De Oudejaarstrekking neerzetten als dé trekking van het jaar waar niemand omheen kan, bijna iedereen aan mee doet en die Staatsloterij sympathieker maakt.

Doelgroep

Alle Nederlanders 25+.

Merkomschrijving

Staatsloterij is al zo'n 300 jaar dé loterij van Nederland, met sinds 1992 de Oudejaarstrekking als hét spektakelstuk. Heel Nederland speelt mee en het is onderdeel van de decembermaand. Deze traditie staat de laatste jaren onder druk.

Concept

De Oudejaarstrekking is haast een loterij op zichzelf, die in omvang en sentiment echt anders is dan de maandelijkse trekkingen. En dus moet de campagne impactvol zijn. We willen Nederland raken met een verbindend sentiment dat in december extra relevant is. Daarom nemen we Nederland mee in het verhaal van het 'lelijke' hondje Frekkel. Frekkel loopt weg van huis omdat hij vreest ingeruild te worden voor een mooiere hond als zijn baasjes de hoofdprijs van 30 miljoen winnen. Maar niets blijkt minder waar: de baasjes geven hun Oudejaarslot (en de kans op 30 miljoen) weg aan de vinders van Frekkel. Een verhaal dat heel Nederland, dierenvriend of niet, raakt en ons leert dat samenzijn met je dierbaren veel waard is. Nog meer dan 30 miljoen. Een mooie en onverwachte boodschap van de Staatsloterij.

Media- en middelenstrategie

De concurrentie in december is hevig; veel adverteerders pakken uit. Om door de clutter te breken, kiezen we voor een on-Nederlands grootse aanpak met slimme fasering en brede middeleninzet. In de tease-fase geven we de campagne een vliegende start: met een online filmtrailer en posters in het land kondigen we 'Frekkel de Film' aan. Op 10 december lanceren we de 105" TV-commercial op alle zenders bijna tegelijk. Naast TV is er volop online en offline Frekkel-content, zoals een mini-docu van het echte verhaal van het hondje, maar ook games en GIFs via social media. Nederlanders sluiten het hondje in hun hart en binnen no-time is Frekkel een begrip. We spelen live in op deze buzz door 'I love Frekkel' truien naar bekende Frekkelfans te sturen. Als de 31ste nadert, verleggen we de balans van emotie rondom Frekkel, naar conversie-gedreven uitingen. In de countdown-fase verhogen we de urgentie via afteluitingen op TV, radio, social, online, (D)OOH, print, POS, PR en 1-op-1 communicatie zoals e-mail en pushnotificaties.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken