NIX18

NIX18

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
MINISTERIE VAN VWS
Bureau
Roorda Reclamebureau
Jaar
2013
Paginanummer
358

Winnaar 2013

Doelstelling

Het terugdringen van alcoholgebruik en rookgedrag onder jongeren door de sociale norm 'niet roken en drinken onder de 18 jaar' neer te zetten.

Doelgroep

Primair richten we ons op de ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd 12 tot 18 jaar waarbij we de jongeren zelf niet kunnen negeren. We willen de mensen bereiken die invloed hebben op het rook- en drinkgedrag van jongeren. Ouders, familieleden, supermarkten, horeca, scholen, campings, sportverenigingen en sportkantines, etc.

Concept

Alcohol en tabak zijn schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van jongeren. Jongeren mogen daarom vanaf 1 januari 2014 tot hun 18e jaar geen alcohol of tabak meer kopen en alcohol ook niet in het openbaar in bezit hebben. Om de naleving te verbeteren willen we middels een sociale norm campagne niet roken en niet drinken <18 bewerkstelligen en deze norm als een olievlek over Nederland laten uitvloeien. Er is gekozen voor een sterk en herkenbaar merklabel dat staat voor deze sociale norm en zorgt voor de verbinding van activiteiten van het ministerie van VWS en haar partners (o.a. Koninklijke Horeca Nederland, KWF kankerbestrijding, Longfonds, Trimbos-instituut, NOC*NSF, supermarkten, Thuiswinkel.org, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Het merk wordt daarmee (uit)gedragen door iedereen die deze sociale norm omarmt en er naar handelt. NIX18 staat voor 'Niet roken, niet drinken onder de 18. Dat is de afspraak'. In tv en radio laten we letterlijk horen en zien dat het maken van de NIX afspraak heel gewoon is en dat 'iedereen van NIX weet'.

Media- en middelenstrategie

Het is de start van een meerjarige campagne. Om de sociale norm te bevestigen zetten we breed massamediaal in op tv, radio, banners en outdoor. Hiermee laten we zien dat het heel Nederland aangaat. Samen met de partners zetten we uiteraard ook middelen in op relevante plekken zoals verkooppunten (o.a. supermarkten, slijters, horeca, tabaksverkopers en sportkantines). Verschillende PR activiteiten zijn ingezet en alles komt samen op een online platform nix18.nl

Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken