NIX18 – PEUKIE? NOU.., NEE!

NIX18 – PEUKIE? NOU.., NEE!

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Bureau
Roorda Reclamebureau
Jaar
2016
Paginanummer
286

Winnaar 2016

Doelstelling

Met deze NIX18 (deel) campagne willen we voorkomen dat jongeren op het vmbo beginnen met roken. Uiteindelijk moet dat bijdragen aan een afname van roken onder de 18 jaar, wat juist bij deze doelgroep nog een groot probleem is.

Doelgroep

Vmbo-leerlingen van 12-17 jaar. Omdat ze veel meer roken dan jongeren op andere schooltypen (zelfs 10 keer zo vaak als jongeren op het vwo).

Concept

Beginnen met roken is voor deze doelgroep vrijwel nooit een weloverwogen beslissing. Jongeren beginnen namelijk met roken omdat ze een sigaret krijgen aangeboden. De kans dat ze blijven roken is veel groter als hun vrienden dat ook doen. Roken is daarmee sociaal besmettelijk. Om te voorkomen dat de doelgroep begint met roken, richt deze campagne zich op het verminderen van die sociale besmetting. Uit doelgroeponderzoek bleek dat rokende vmbo'ers het zelfs wel stoer vinden als jongeren een sigaret weigeren. De campagne richt zich daarom zowel op rokers (bied niks aan) als op de groep die niet rookt (neem niks aan). Om dit te bereiken maakt de campagne gebruik van populaire MEME's onder jongeren: 'PEUKIE? NOU.., NEE!'. Het is niet vanzelfsprekend om een sigaret aan te bieden, en we maken het laagdrempeliger om het aanbod af te slaan. #geefgeenpeuken #neemgeenpeuken.

Media- en middelenstrategie

Onze doelgroep is goed te bereiken met audiovisuele content op Facebook, Instagram, Snapchat en Youtube. Dylan Haegens support de campagne en gaf in zijn populaire vlog 10 redenen om ook 'NOU.., NEE!' te zeggen. Van die vlog zijn pre-rolls gemaakt om ook niet-volgers van Dylan te bereiken. Naast de aanwezigheid op deze online-kanalen was de campagne ook zichtbaar op de 'plaats delict' (op scholen). De MEME's werden doorgeplaatst op de digitale schermen en daarnaast ontwikkelden we een opvallende face-swap poster. Dylan riep zijn volgers vervolgens op om deze face-swap te verspreiden en zo werd 'PEUKIE? NOU NEE!' face-swap poster ook een hit op Snapchat.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken