Kerstboom eruit, Kamerplant erin

Kerstboom eruit, Kamerplant erin

Categorie
Fast Moving
Adverteerder
Bloemenbureau Holland
Bureau
Kingsday
Jaar
2012
Paginanummer
306

Nominatie 2012

Doelstelling

Nederland gooit in de eerste week van januari massaal de kerstboom het huis uit. Wat achterblijft is een lege, kale plek. Hét moment voor een grote nieuwe kamerplant. Deze campagne moet het begrip 'Kerstboom eruit, kamerplant erin!' institutionaliseren. En op langere termijn de verkoop van kamerplanten stimuleren.

Doelgroep

We richten ons op kerstboom-kopende vrouwen die hechten aan gezelligheid in huis (de zogenaamde Cosiness Seekers).

Concept

Reclamebureaus (en adverteerders) verzinnen graag nieuwe dingen. Maar als het begrip "Kerstboom eruit, kamerplant erin" al tot ons collectieve geheugen behoort, is het natuurlijk veel verstandiger om hierop voort te bouwen. Dat hebben we gedaan door duidelijk te maken dat "Kerstboom eruit, kamerplant erin" al de sociale norm is. Inspelend op deze traditie misbruikten we daarom een bekend kerstlied. In 'O Denneboom, O Denneboom' hebben we de kerstboom letterlijk vervangen door een kamerplant. Dit bleek een prima basis voor een radiocampagne waarin zangers en koren uit heel Nederland 'O Kamerplant, O Kamerplant' zingen.

Media- en middelenstrategie

Deze campagne kent een onmogelijke periode: van 2 januari tot Driekoningen (6 januari) als iedereen de kerstboom eruit gooit. Met een zeer dominante radiocampagne zorgden we ervoor dat iedereen het liedje in zijn hoofd kreeg. Bijna 4.000 abri's in de grote steden gaven daarnaast het gevoel van een grote campagne en PR-stunts bij kranten en TV- en radioprogramma's zorgden voor ruime pers-aandacht. Verder vervingen we op het Rotterdamse Noordereiland live alle kerstbomen door mooie kamerplanten. Ook lieten we met 's lands eerste Karaoke-abri's reizigers in Utrecht en Amsterdam meezingen met het campagneliedje. Al met al stonden we zo elke dag in de krant. Wegens groot succes wordt de traditie in 2013 herhaald en draait de campagne nu ook in Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken