In een ander licht

In een ander licht

Categorie
Smart Idea
Adverteerder
MINISTERIE VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Bureau
Open Now
Jaar
2021
Paginanummer
394

Doelstelling

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten van prostituees strafbaar wanneer zij een seksuele dienst afnemen van sekswerkers van wie zij weten of vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. De campagne heeft als doel om klanten te informeren dat zij strafbaar zijn als zij hadden kunnen vermoeden dat een sekswerker minderjarig is, of onder dwang werkt.

Doelgroep

Klanten (18+) van sekswerkers die onvrijwillig werk doen of minderjarig zijn.

Merkomschrijving

Ministerie van Justitie & Veiligheid wil met deze campagne bij klanten van sekswerk aandacht vragen voor verantwoord klantengedrag.

Concept

Het beroep van sekswerker is legaal in Nederland. Meestal gaat het goed in de sekswerkbranche, maar er zijn ook situaties die niet gaan zoals het hoort. Zo is er soms sprake van (minderjarige) sekswerkers die kwetsbaar zijn of niet vrijwillig werken. In de campagne zien we, terwijl de piano de tonen van Kronenburgerpark van Frank Boeijen laat horen, hoe het bekende rode licht de harde werkelijkheid verhult. Pas als het rode licht létterlijk uitgaat wordt zichtbaar dat er sprake is van misstanden. De campagne sluit af met de URL: veiligerafspreken.nl waar men meer informatie kan terugvinden over de nieuwe wetgeving.

Media- en middelenstrategie

Om de doelgroep optimaal te bereiken met een klein budget is er gekozen voor een opvallende en slimme middeleninzet. De campagne is te zien op digitale abri's (o.a. rondom prostitutiegebieden), in online-advertenties (op nieuws-, sport-, en datingsites waar prostituees te boeken zijn) en op social media. Waar mogelijk is een interactieve vorm toegepast. Zo zijn online displays interactief gemaakt met een mechanisme waarmee men zelf het rode licht aan of uit kan zetten, is er een mouse-over-effect gerealiseerd in online video's waarbij een muisbeweging zorgt voor het uit of aan zetten van het rode licht en is er een OOH-spectacular ontwikkeld met rood glas waardoor je letterlijk kunt ervaren hoe het rode licht de situatie verhult. De interactie zorgt voor meer aandacht, commitment en een betere informatieoverdracht. Tenslotte is er met PR gezorgd voor veel media-aandacht rondom de campagne en de nieuwe wetgeving.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken