Hou je aan de snelheidslimiet

Hou je aan de snelheidslimiet

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
Rijksoverheid/Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Bureau
N=5 + KONG
Jaar
2010
Paginanummer
408

Doelstelling

Een nieuwe norm over snelheidsgedrag stellen. Binnen 5 jaar moet de wettelijke norm (30 en 50 km) binnen de bebouwde kom ook de sociale norm zijn.

Doelgroep

Automobilisten die vaak onbewust iets boven de maximale snelheid van 30 of 50 km rijden. Onbewust, omdat zij met hun gedachten ergens anders zijn of routinematig rijden.

Concept

Veiligheid heb je zelf in de hand. Dat is de kernboodschap van alle veiligheidscampagnes van de overheid. Voor deze campagne vertaald naar: Veilig thuiskomen heb je zelf in de hand. Mensen aanspreken op hun snelheid binnen de bebouwde kom is lastig. Veel mensen rijden namelijk onbewust een beetje te hard. Daarnaast is de wettelijke norm niet gelijk aan de sociale norm: iets harder rijden is geaccepteerd. Terwijl dit juist binnen de bebouwde kom grote gevolgen kan hebben. Om te bekijken hoe het onbewuste gedrag beïnvloed kan worden, is een onbewust associatieonderzoek uitgevoerd. Het inzicht is de basis van de campagne: indien een rechtvaardiging (bv. kinderen) wordt gegeven, wordt de norm (30 of 50 km) wél geaccepteerd. Om mensen bewust te maken van hun onbewuste rijgedrag, houdt tv een spiegel voor. Dit doet inzien dat we tijdens het rijden vaak met heel andere dingen bezig zijn en roept op je aan de norm te houden omdat je nooit weet wat je tegenkomt (rechtvaardiging). Bij de online skillgame, gaat het erom je zo precies mogelijk aan de maximumsnelheid te houden. Op abri's houden kinderen en ouderen verkeersborden vast. Radio roept bestuurders op even op hun snelheidsmeter te kijken. De overtuigende resultaten (na 1 periode) laten zien dat de aanpak uiterst doeltreffend is.

Media- en middelenstrategie

Voor een breed en impactvol bereik is tv met radio en abri's ingezet. Radio en abri's om het gedrag ook echt ter plekke te beïnvloeden. Abri's met een zeer specifieke inzet: 30 km-posters langs 30 km-wegen en 50 km-posters langs 50 km-wegen. Langs snelwegen zijn attentieborden ingezet. De online game beloont iedereen die zich aan de nieuwe sociale norm houdt.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken