Hoe de Week Zonder Vlees Nederland overtuigt steeds minder vlees te eten.

Hoe de Week Zonder Vlees Nederland overtuigt steeds minder vlees te eten.

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
STICHTING NATIONALE WEEK ZONDER VLEES
Bureau
Green Food Lab
Jaar
2020
Paginanummer
320

Doelstelling

Minder vlees en meer plantaardig eten is de meest doeltreffende oplossing voor de grootste uitdaging van onze eeuw: klimaatverandering. De meeste Nederlanders weten het wel, maar doen het niet. Daar brengt de Nationale Week Zonder Vlees verandering in. Deze landelijke non-profit campagne, gericht op massale gedragsverandering, wordt gefinancierd en inhoudelijk versterkt door de voedingsindustrie.

Doelgroep

Heel Nederland.

Merkomschrijving

In 2018 is Isabel, vegetarisch voorvechter sinds haar 9de, de Week Zonder Vlees gestart vanaf haar eigen keukentafel. Ze is ervan overtuigd dat als mensen een week lang vegetarisch eten, ze een positieve ervaring hebben, en dit vervolgens vaker doen.

Concept

De Week Zonder Vlees is een landelijke actieweek waarin iedere Nederlander uitgedaagd en gefaciliteerd wordt vegetarisch te eten. De campagne informeert en inspireert deelnemers op positieve wijze om de uitdaging aan te gaan, en maakt tastbaar welke milieubesparing iedere deelnemer realiseert. In plaats van subsidie, is er gekozen voor een financieringsmodel met bedrijven uit de voedingsindustrie. Zo geven we de campagne een breed draagvlak, meer zichtbaarheid en bereik middels deze partners, en het benodigde handelingsperspectief dankzij hun vega (kortings)aanbod. Door de maatschappelijke relevantie, het geloofwaardige verhaal en het momentum, met draagvlak en allround zichtbaarheid, leidt de Week Zonder Vlees tot een impactvolle gedragsverandering met 2.4 miljoen deelnemers in 2020, waarvan 52% ook na zes maanden nog steeds minder vlees eet.

Media- en middelenstrategie

De Week Zonder Vlees zet in op een 360-graden communicatie-aanpak. OWNED: website, socials, gratis magazine, lespakket voor scholen, fysieke actie (bijv. pop-up store of restaurant). PAID: abri's en online ads, aangevuld met radiospots (2018, 2019), TV (2019), print ads (2020) en wachtkamerschermen (2020). EARNED: grote inzet op PR (online, print, RTV) met Isabel als gezicht, en support van ambassadeurs (influencers, BN-ers, topsporters, chefs). SHARED: #weekzondervlees trending op twitter, posts van politici, supermarktmagazines (Allerhande, HalloJumbo etc), kortingsfolders, schapaankleding, bestickerde producten, posters in bedrijfsrestaurants, en in restaurants op de menukaart.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken