Fietsmodus

Fietsmodus

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
RIJKSOVERHEID/MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
Bureau
N=5
Jaar
2014
Paginanummer
316

Doelstelling

Jongeren verrichten tijdens het fietsen relatief vaak risicovolle handelingen, zoals het lezen van berichten op hun telefoon. Bij één op de vijf fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. Jaarlijks raken hierdoor honderden jongeren gewond. Echter, jongeren zien zelf geen probleem. Ze zijn ervan overtuigd dat ze prima gelijktijdig kunnen fietsen en hun telefoon gebruiken. Hoe kunnen we dit patroon doorbreken en jonge fietsers ervan bewust maken dat je telefoon gebruiken op de fiets niet handig is?

Doelgroep

Jongeren van 12 t/m 21 jaar.

Concept

Om jongeren te overtuigen om hun telefoon niet op de fiets te gebruiken, is een nieuwe aanpak nodig. Waar we normaliter met communicatie eerst houding beïnvloeden om vervolgens mensen tot bepaald gedrag aan te sporen, draaien we het nu om. We laten jongeren eerst vrijwillig het gewenste gedrag ervaren, zodat die ervaring de houding kan beïnvloeden, waardoor op de lange termijn de keuze voor het veilige gedrag een bewuste, vrijwillige keuze wordt. De Fietsmodus-app verleidt jongeren hun telefoon niet te gebruiken wanneer ze op de fiets zitten. Als ze de app aanzetten, gaat de mobiel op zwart en sparen deelnemers punten die ze kunnen inzetten om kans te maken op een beloning.

Media- en middelenstrategie

Awarenessmiddelen zoals pr zijn ingezet om de doelgroep te informeren over de Fietsmodus. De aftrap van de campagne vond plaats op een middelbare school in Den Haag waar een aantal leerlingen in het bijzijn van minister Schultz van Haegen de app in gebruik namen. Voor de persconferentie waren niet alleen de landelijke nieuwsmedia uitgenodigd, maar ook bloggers en twitteraars die populair zijn bij de doelgroep. Daarnaast lag het zwaartepunt van de middeleninzet op tactisch niveau. Via mobile banners, mobile Facebook ads en mobile YouTube pre-rolls werd met één swipe direct traffic gegenereerd naar de Apple App Store en Google Play.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken