Een klein gebaar kan het verschil maken

Een klein gebaar kan het verschil maken

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Bureau
Open Now
Jaar
2020
Paginanummer
302

Winnaar 2020

Doelstelling

Er rust een taboe op het maatschappelijke probleem eenzaamheid. Eenzame mensen vinden het moeilijk om erover te praten en om hulp te vragen. Met deze campagne willen we eenzaamheid bespreekbaar maken (meer besproken maatschappelijk onderwerp) en omstanders ertoe aanzetten zelf iets te doen tegen eenzaamheid. Met als doel de eenzaamheid onder ouderen terug te dringen.

Doelgroep

Omstanders van eenzame ouderen (18+). Met een focus op 36 t/m 65 jaar.

Merkomschrijving

Met het programma 'Eén tegen eenzaamheid' wil de overheid eenzaamheid onder ouderen eerder signaleren en de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

Concept

Eenzaamheid is de afgelopen tijd extra relevant. Tijd om mensen in actie te laten komen. Dit doen we door de doelgroep letterlijk te laten zien wat het verschil is tussen een klein gebaar en niets doen. Door het benoemen en laten zien van triggers van eenzaamheid (overlijden partner, pensioen, verhuizen, etc.), helpen we de doelgroep eenzaamheid te herkennen in hun eigen omgeving. Daarnaast bieden we handvatten om in actie te komen. De pay-off: 'Een klein gebaar kan het verschil maken', werd breed gedragen in online activaties en in vele initiatieven door het hele land. Minister Hugo de Jonge benadrukte het thema steeds in de corona persconferenties.

Media- en middelenstrategie

Vanwege de brede doelgroep werden massamedia ingezet om snel bereik op te bouwen. TVC, radio, abri's, dagblad en online (social en banners) werden veelvoudig ingezet. Online contextuele media werden gebruikt om specifieke handelingsperspectieven te bieden in relevante omgevingen. Ook werd er in december, een maand waarin eenzaamheid extra voelbaar is, een speciale decembercampagne (met relevante handelingsperspectieven) in diverse media uitgerold. Met branded content en PR creëerde we een boost tijdens de Week tegen Eenzaamheid om het onderwerp nog meer uit te diepen en bespreekbaar te maken. Daarnaast vulden we de campagne aan met communicatie gericht op naasten en omstanders van eenzame jongeren. De toolkit voor de meer dan 50 lokale coalities en de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid zorgde voor een enorm bereik in eigen media van alle betrokken organisaties en bedrijven.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken