Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Bureau
The Oddshop
Jaar
2016
Paginanummer
288

Doelstelling

'Als antibiotica niet meer werken, lopen miljoenen mensen gevaar. We moeten dit proces keren. Anders worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk.' Met die oproep zette minister Schippers de toon op de antibioticaresistentie conferentie. Door verkeerd gebruik van antibiotica worden bacteriën resistent. Patiënten zien antibiotica dikwijls als oplossing voor alles. Doel van de campagne is verkeerd gebruik van antibiotica tegen te gaan en het vergroten van de bewustwording over antibioticaresistentie.

Doelgroep

Algemeen publiek. Kennis over antibioticaresistentie is laag. 1/3 van de Nederlanders is niet bekend met het begrip. De campagne wordt gefaseerd uitgerold, waarbij in de tweede flight (vanaf 2017) ook de zorgprofessionals worden benaderd.

Concept

Mensen weten onvoldoende wanneer het zin heeft om antibiotica te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat naar antibiotica wordt gevraagd, op momenten dat deze niet bijdragen aan genezing. Bijvoorbeeld bij griep. De campagne laat voorbeelden zien van veelvoorkomend verkeerd gebruik. Aan de hand hiervan leggen we de grotere problematiek uit en bieden we direct een concreet handelingsperspectief: gebruik het niet als het niet werkt. Bewust omgaan met antibiotica is de kern. Met de campagne 'Ga voorzichtig om met antibiotica, daarwordtiedereenbetervan.nl' positioneren we de boodschap als een beweging waar heel Nederland deel van uitmaakt.

Media- en middelenstrategie

Met radiocommercials, online prerolls, display advertising, posters en brochures in wachtkamers van zorgprofessionals werd de campagne breed ingezet. Voor meer informatie en tips werd verwezen naar daarwordtiedereenbetervan.nl. S.E.O. en S.E.A. werden ingezet om het zoekgedrag op te vangen. De campagne was de meest succesvolle in zijn categorie en zorgde voor een herinnering van 26% en een waardering van 7,6 (benchmark resp 17% en 6,9). De boodschap overdracht scoorde ruim boven de 90% (BM 80%). Deze resultaten laten zien dat de campagne de juiste snaar heeft geraakt.
Ga naar campagnesite
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken