Alleen samen

Alleen samen

Categorie
Non-Profit & Overheid
Adverteerder
RIJKSOVERHEID, NATIONAAL KERNTEAM CRISISCOMMUNICATIE
Bureau
Roorda Reclamebureau
Jaar
2020
Paginanummer
312

Winnaar 2020

Doelstelling

Nederland informeren over de meest recente coronamaatregelen en hen stimuleren om zich hieraan te houden.

Doelgroep

Heel Nederland.

Merkomschrijving

Om Nederlanders gedurende langere tijd te informeren over de coronamaatregelen en hen te stimuleren om zich hieraan te houden, is het merk "Alleen samen" ontwikkeld. Dit is gebaseerd op de tegenstrijdigheid van enerzijds de oproep voor 'social distancing', en anderzijds het collectiviteitsgevoel. Want thuisblijven voelt alleen, maar als we het allemaal doen, zijn we toch verbonden: samen alleen. Omgekeerd benadrukken deze twee woorden het belang van samenwerken. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

"Alleen samen" laat een positieve sociale norm zien met voorbeelden van wat er in coronatijd wél kan. Dat is heel breed: van reizen met een mondkapje tot videobingo-en met collega's en een kus op het raam voor oma.

Concept

De campagne zelf bewijst de kracht van 'alleen samen'. De eerste campagnes, gemaakt tijdens de lock down in maart, werden dan ook volledig vanuit huis gemaakt. Het bureau en productiemaatschappij zetten hiervoor hun professionele en privé netwerken in. Binnen 24 uur stroomden ruim 600 creatieve filmpjes binnen van Nederlanders die (alleen) thuiszaten. Zo maakten we razendsnel (samen) de coronacampagne en was de eerste commercial al binnen een paar dagen op de buis.

In de loop van 2020 werden er diverse deelcampagnes ontwikkeld onder het merk 'alleen samen'. Elke nieuwe ontwikkeling (van coronamelder tot vaccineren) en maatregel werd in een nieuwe deelcampagne, met nieuwe actuele middelen, onder de aandacht gebracht. Zo bleef de campagne actueel en relevant.

Media- en middelenstrategie

Door de coronacrisis besloot de Rijksoverheid bijna alle campagnes on hold te zetten, zodat er volledig gefocust kon worden op de communicatie rondom 'alleen samen'. Omdat de doelgroep heel Nederland is, zijn diverse media ingezet om heel Nederland zo goed mogelijk te bereiken. Van TV tot radio, online, social, OOH en diverse toolkits zodat partners en stakeholders (van retailers tot horeca en sportclubs) ook kunnen communiceren in de stijl van 'alleen samen'.
Confetti achtergrond

Hoofdsponsor

Onze beeldbepalende sponsors die de SAN mogelijk maken